< id="pcart" viewBox="0 0 398.8 398.8">
Blogs
Блендове или single origin кафета

Безспорно вида кафе към който ще се насочим, се влияе пряко и от вида напитка, която искаме да си приготвим.

Ние препоръчваме когато приготвяте вашето капучино да използвате блендирано кафе, което представлява микс от кафета. В случай, че желаете вашето капучино да бъде силно, с доминираш кафеен вкус, удачно би било кафе бленда, който ще използвате да бъде в съотношение 50/50 робуста-арабика или 75/25 робуста-арабика. За по-лек вариант на вашето капучино и особено за вашето лате препоръчваме или бленд от 100% зърна арабика, или 80/20 арабика-робуста. За приготвяне на леко лате може да заложите и на 100% single origin кафе. При изготвяне на кафе блендовете следва да се спазват няколко основни правила:

 • Да не се смесват скъпи с евтини кафени зърна, тъй като така няма да се получи оптималния вкусов и качествен ефект на кафеените напитки;
 • Да се комбинират кафеени зърна, които допълват своите вкусово-ароматни характеристики. Например в случай, че се наслаждавате на светло изпечено плодово кафе (африканско или индонезийско) опитайте да допълните ароматния профил с използване на средно изпечено южно или централно американско кафе с изразен какаово-ядков аромат. В случай, че пиете светло или средно изпечена централно или южно американска ядково какаова арабика, може да допълните вкуса с индийска леко пикантна арабика или робуста. Вариантите при миксиране и печене на кафетата са разнообразни и специфични.
 • Използвайте добре познати ви сортове кафе, които вече сте опитвали тъй като не е необходимо да си правите експерименти с комбинация от нови вкусове, аромати и киселинности, които няма гаранция, че ще ви харесат.
 • Експериментирайте с малки партиди кафе за да постигнете оптимален вкус без да се генерират излишни отпадъци и брак на кафе.
 • Single origin кафета - препоръчваме да ги опитате за приготвяне както на класически еспресо напитки, така и за различни филтрации с които да изкарате на преден план вкусовите характеристики на съответния вид кафе. Ние бихме ви препоръчали следните single origin кафета: Кения, Етиопия, Пауа Нова Гвинея, Бразилия, Колумбия, Перу, Мексико, Индия, Доминикана.

Независимо дали ще се насочите към single origin кафета или ще експериментирате с кафе блендове, ние от Coffee Hunters бихме искали да ви споделим няколко препоръки от нашия опит за това кое кафе какви вкусови характеристики притежава, как е най-добре да бъде изпечено и по какъв начин да бъде приготвено, без да имаме претенция за изчерпателност и отчитайки факта, че в даден регион кафето което се отглежда в различните ферми има вариации в своя профил.

 • Бразилско кафе – ниско киселинно кафе, с орехов- какаов аромат в определени случаи и с плодови нотки. Най-удачно е да бъде средно към тъмно или тъмно изпечено и е подходящо за направа на класически еспресо напитки;
 • Гватемалско кафе – средно киселинно кафе с ярко изразени плодово-флорални нотки и средно тяло. Често гватемалските кафета са с продължителен послевкус и опушено какаово-шоколадов вкус. Гватемалските кафета могат да бъдат както светло, така и тъмно изпечени. При по-светло изпичане на преден план изпъкват флоралните нотки, докато при тъмното печене – тези на какао и горчив шоколад. Светло изпечените гватемалски кафета са подходящи при филтрация чрез заливане и аеропреса, докато тъмно печените – за френска преса и еспресо;
 • Етиопско кафе – характеризира се с богато изразени билково-флорални и цитрусови нотки в аромати, като в зависимост от региона и сорта се наблюдават нотки на жасмин, бергамот или боровинки в послевкуса. Като цяло етиопските кафета са с леко тяло и приятна средна към висока киселинност. Кафето е с най-добри характеристики при светло изпичане на зърната. При светло изпичане е подходящо да се прилага филтрация чрез заливане, а при средно изпичане под формата на екстракция от аеропреса.
 • Индийско кафе – кафе с плътно тяло, ярка киселинност и осезаемо изразени пикантни нотки на кардамон, черен пипер, индийско орехче, карамфил и тропически плодове. Кафето е с най-добри характеристики когато е средно или средно към тъмно изпечено. Изключително подходящо за еспресо, френска преса или мока кафеварка.
 • Кенийско кафе – остра плодова киселинност със средно плътно тяло и добре изразен аромат. Отличава се с фруктови нотки, цитруси и горски плодове. Най-удачно е кафето да бъде светло изпечено като най-добре се получава за филтрация чрез заливане с топла вода, френска преса и аеропреса;
 • Колумбийско кафе – кафе с изключително богат вкус, ниска към средна киселинност, копринено тяло и карамелена сладост. Наблюдават се ядково-орехови нюанси, флорални и плодово-тропически нотки във вкуса и послевкуса. Най-добри характеристики колумбийското кафе притежава когато е средно изпечено и е под формата на еспресо, френска преса или аеропреса;
 • Мексиканско кафе – ниска към средна киселинност със средно тяло. Отличава се с ядково-шоколадови нотки. Най-добри характеристики има при средно и средно-тъмно изпичане. Подходящо е както за еспресо, така и за кафеени напитки с млечна основа.
 • Перуанско кафе – умерено до силно изразени плодово-флорални и какаови нотки с ниска към средна киселинност, средно тяло. Най-добри характеристики има при средно и средно-тъмно изпичане. Подобно на мексиканското, перуанското кафе е подходящо е както за еспресо, така и за кафеени напитки с млечна основа.